ԱՄՆ նախագահ Դոնալդ Թրամփը հայտարարել է, որ կքննարկի Իրանը կրկին ռմբակոծելու հնարավորությունը, եթե Թեհրանն ուրանը հարստացնի մինչև «տագնապալի» մակարդակի։ Թրամփը հավելել է, որ կցանկանար տեսնել, թե ինչպես են Միջազգային ատոմային էներգիայի գործակալության կամ այլ հեղինակավոր աղբյուրի տեսուչները ստուգում Իրանի միջուկային օբյեկտներն անցյալ շաբաթավերջին դրանց ռմբակոծությունից հետո։               
 

Ամենաէժանը, բայց և այնքա՜ն թանկ

Ամենաէժանը, բայց և այնքա՜ն թանկ
04.03.2016 | 10:13

Ոչինչ այնքան էժան և ոչինչ այնքան թանկ չի գնահատվել, ինչպես աղը: Այս սպիտակ բյուրեղանյութը մարդը որպես համեմունք օգտագործում է ավելի քան 8000 տարի: Աղին ծանոթ է այն ժամանակից, երբ իմացել է դրա միջոցով միսը փչանալուց պահպանելու մասին: Մթերքը սառույցի միջոցով պահպանող ժողովուրդները դարեր շարունակ ընդհանրապես ծանոթ չեն եղել աղին: Հնում մարդն աղը համարել է երկնային մանանա, սրբություն, այն գետնին թափողին մահից հետո տանջանքներ էին սպասում:
Աղը ամենայն պղծության փարատիչն էր. նորածին մանկան վրա աղ ցանելու սովորույթի մեջ հայերը «կնունք» և «հայացում» են տեսել: Աղով լվացվելով՝ ծննդաբերությանը մասնակցած կանայք «մաքրվել» են:
Աղը նաև զոհաբերվող կենդանու փարատիչն էր. զոհվելուց առաջ նա պետք է աղ վայելեր: Հեթանոսական այս սովորույթը փոխանցվել է քրիստոնեական եկեղեցուն: Իմացել են նաև աղի վնասակարության մասին, որ ծովագնացներին չի կարելի ծովի աղի ջուր խմել:
Ֆրանսիացի բժիշկ Ալեն Բոմբարը փորձնականորեն հաստատել է, որ ծովի աղի ջուրը կարելի է խմել միայն որոշակի քանակությամբ, օրական 1 լիտրից ոչ ավելի և միայն 7-8 օր: Երկար ժամանակ աղի ջուր օգտագործելիս առաջանում է երիկամների ծանր հիվանդություն, ինչի պատճառով օրգանիզմը 1 օրվա ընթացքում ջրազրկվում է 20-25 %-ով, և մարդը մահանում է: Բայց հնարավոր չէ նաև առանց աղի: Հովհաննես Թումանյանի պապի՝ Հովհաննես աղայի մասին համագյուղացի Սաքոն նկարագրել է հետևյալը. «Հասան խանի ժամանակ գյուղումս աղ չկար, ժողովուրդն առանց աղի կոտորվում էր։ Նա գնաց ուղտի բեռով աղ բերեց, ժողովրդին բաժանեց…»:
Աղի բացակայության դեպքում օրգանիզմում խախտվում է նյութափոխանակությունը: Չափավոր աղը լավացնում է կերակրի համը, կարգավորում է հյուսվածքներում ջրի պարունակությունը, ստամոքսում աղաթթվի գոյացման աղբյուր է:
Կոպենհագենում հետազոտման մասնակիցների աղի օգտագործումը, երբ շատ են պակասեցրել, քան խորհուրդ են տալիս բժիշկները, արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը 2,5 %-ով ավելացել է, օրգանիզմում որոշ հորմոնների փոփոխություններն ավելի են արագացել, ավելացել է սրտի վտանգ ներկայացնող որոշ քիմիական նյութերի թիվը: Սակայն մեծ քանակությամբ աղ օգտագործելիս դժվարանում է մարսողությունը, այն նպաստում է օրգանիզմում հեղուկի կուտակմանը, ինչի պատճառով մեծանում է շրջանառվող արյան քանակը, ծանրաբեռնվում սիրտը, ուժեղանում է անոթների կծկումը (սպազմ), բարձրանում է զարկերակային ճնշումը:
Աղի չարաշահման հետևանք են երիկամաքարային և լեղաքարային հիվանդությունները, հոդացավը: Օգտագործելով նատրիումի քլորիդով (կերակրի աղ) համեմված սնունդ՝ մարդը, չմտածելով դրա դանդաղ ներգործության մասին, աստիճանաբար այն դարձրել է օրաբաժնի անփոխարինելի բաղադրիչ և չի պատկերացնում կյանքն առանց դրա, չնայած հենց աղն է հիմնականում քայքայում նրա օրգանները: 25 գրամ աղն արդեն մահացու չափաքանակ է:
Գիտնականներն ապացուցել են, որ ինչքան քիչ են օգտագործում աղ, այնքան հազվադեպ են հիպերտոնիայով տառապում: Գվինեայի և Սողոմոնյան կղզիների բնակիչները, որոնք օգտագործում են կալիումով հարուստ սնունդ և շատ քիչ աղ, ընդհանրապես չգիտեն, թե ինչ է հիպերտոնիան, իսկ ափամերձ բնակավայրերում ապրող նույն ցեղերի ներկայացուցիչները, որոնք սննդի մեջ շատ են ծովի աղի ջրում եփած ձուկ օգտագործում, անոթային գերճնշում ունեն:
Վերջին տարիների ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ ստամոքսի քաղցկեղը տարածված է աշխարհագրական այն գոտիներում, որտեղ աղն օգտագործում են մեծ քանակությամբ: Քաղցկեղով հիվանդանալու վտանգը մեծանում է հատկապես պարբերաբար մեծ քանակությամբ աղ պարունակող պահածոյացրած մթերքներ, մարինադներ օգտագործելիս: Մեկ օրվա ընթացքում անհրաժեշտ է օգտագործել միայն 5 գրամ աղ: Իսկ հայտնի բժիշկ Բրեգի կարծիքով՝ մեկ օրում մարդը պետք է օգտագործի 0,5-1 գրամ աղ: Բրեգն աղը համարել է թույն, նշել, որ շատ ժողովուրդներ հարյուրավոր տարիներ ապրել են՝ չիմանալով աղի գոյության մասին:
Այսօր ամենաշատ աղ օգտագործող երկիրը Ճապոնիան է (մեկ շնչի հաշվով՝ օրական 40 գրամ): Եվ այս երկիրն առաջինն է արյան բարձր ճնշմամբ տառապողների թվով: Կաթվածներից ամենաբարձր մահացությունը Ճապոնիայի հյուսիսային կղզիների շրջանում է: ԱՄՆ-ում օգտագործում են օրական 20 գրամ աղ: Բնակչության 31 %-ը տառապում է ճարպակալմամբ: Այստեղ ամենից շատ մահանում են սրտանոթային հիվանդություններից: Վերջերս Նյու Յորքում հայտարարվեց պայքար աղի դեմ: Աղի օգտագործումն արգելվել է բոլոր ռեստորաններում և ճաշարաններում, սեղաններից հեռացվել են բոլոր աղամանները, ինչպես մի քանի տարի առաջ՝ մոխրամանները:
Օրական 15 գրամ աղ օգտագործողը մեկ տարում ուտում է 5 կիլոգրամից ավելի աղ: Յուրաքանչյուր 5-րդը տառապում է ավելորդ քաշից, որը հանգեցնում է սրտի կամ ուղեղի կաթվածի: Այն, որ աղը խթանում է ախորժակը, դեռ ամեն ինչ չէ: Ավելորդ աղը, կուտակվելով օրգանիզմում, քայքայում է բջիջները: Երիկամներն ընդունակ են օրգանիզմից դուրս բերելու ընդամենը 25 գրամից ոչ ավելի աղ, չպետք է մոռանալ, որ արդեն աղով համեմված կերակուրը կրկին համեմվելու կարիք չունի: Մսի, մսամթերքի, պանրի, թթուների, պահածոների մեջ նույնպես աղ կա, հաճախ մեծ քանակությամբ, ուստի աղի չափաբաժինը վերահսկելն ուղղակի դառնում է անհնարին: Վերջերս խանութներում հայտնվել են թանկարժեք աղեր: Հայտարարություններն այն մասին, թե քարաղը կամ ծովաղը ավելի բնական են և կարևոր նյութեր են պարունակում, պարզապես գնորդին հիմարացնելու միջոց են: Սովորական աղի և թանկարժեք աղի միջև ոչ մի տարբերություն չկա, դրանք բոլորն էլ 100 %-ով բաղկացած են նատրիումի քլորիդից և միատեսակ են վնասում առողջությանը: Աղի քանակը մինչև 1,15 գրամ պակասեցնելուց հետո հնարավոր է ազատվել հիպերտոնիայից, իսկ 25-35 %-ով պակասեցնելու դեպքում 20 %-ով՝ նվազում է սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման և 20 %-ով կաթվածից մահանալու վտանգը:


Հրապարակման պատրաստեց
Լևոն ՂԱԶԱՐՅԱՆԸ

Դիտվել է՝ 2025

Մեկնաբանություններ